WANDA LAVANDA, Rijeka / BAJKA O RIBARU I RIBICI, Podgorica / JER TE VOLIM, Kraljevina Norveška

WANDA LAWANDA / Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Predstava „Wanda lavanda“  Gradskog kazališta lutaka Rijeka,  nastala je prema slikovnici koju su napisale i nacrtale Jelena Tondini i Andrea Kustić,  a za pozornicu osmislile redateljica Morana Dolenc i autorica lutaka i scenografije Luči Vidanović. Priča o šarenoj ovčici koja zbog svojeg neuobičajenog izgleda ne može uspostaviti prijateljstvo, jer je se „svi boje“ ,priča je o uvažavanju različitosti. Za razliku od stvarnog svijeta, Wandi ipak uspijeva naći prijatelje i pokazati (dokazati) da vanjski izgled nije presudan – ionako se samo srcem dobro vidi. Kombinacijom različitih elemenata i materijala, nastaju vrlo zanimljivo osmišljene  životinje, autorice glazbe su članice grupe „Meritas“ , a uz veterana Zlatka Vicića, nastupali su i mladi glumci-lutkari  Petra Šarac i Vanja Jovanović. 

 

BAJKA O RIBARU I RIBICI / Gradsko kazalište Podgorica, Crna Gora

Uprizorenje vrlo dobro poznate i omiljene Puškinove priče „Bajka o ribaru i ribici“ najčešće ukazuje na ljudsku nezasitnost. Pohlepna starica  od zlatne ribice traži ispunjavanje nevjerojatnih želja  što vremenom dovodi do apsurda... Sam ribar, njezin suprug, tek je oruđe u prijenosu  staričinih želja . Međutim, ova  bajka u izvedbi Gradskog kazališta Podgorica i režiji Evgenija Ibragimova ukazuje na skromnost, obiteljski sklad i uvažavanje istinskih životnih vrijednost. Prema riječima dramaturga Zorana Đerića, u ovoj su  predstavi prepoznate temeljne kršćanske vrijednosti. Ljudmila Genze Konstantinova je kostimografkinja, scenografkinja i kreatorica lutaka, a Nikolaj Joakimov skladatelj. 

 

JER TE VOLIM / Kazalište Skromlehjulet, Stavanger, Kraljevina Norveška

Lutkarsko kazalište Skromlehjulet utemeljeno je  1996. kao nezavisna kazališna grupa u Stavangeru (Kraljevina Norveška)  i u svojim izvedbama povezuje svjetlost, zvuk, glazbu i sliku. U predstavi „Jer te volim“ (Because I love you) prema ideji Roquea Jimeneza Palacia i režiji Kjersti Iversen (ujedno kreatorica lutaka) te njihovom  zajedničkom nastupu bave se studijom karaktera suvremenog muškarca. Naime Rose je napustila Alfreda i on pokušava pronaći razloge: je li bio nedovoljno pažljiv? nedovoljno muževan? nedovoljno.... ? Predstava je namijenjena odraslima, a publika koja ju je imala prilike gledati u Zagrebačkom kazalištu mladih, oduševila se britkim, suvremenim i zabavnim lutkarskim prikazom ove drevne i neprekidne teme odnosa između mušarkca i žene.