XKCD:SPIRIT, robotsko kazalište lutaka, Republika Hrvatska / LUTKOKABARET, Umjetnička akademija u Osijeku

Popratni programi ovogodišnjeg PIF-a uistinu su raznoliki. Od izvedbi tradicionalnih kineskih lutkarskih predstava, preko interaktivnih lutkarskih performansa studenata Umjetničke akademije u Osijeku, do spoja visoke tehnologije i umjetnosti.

Posjetitelji off programa koji se održava na Glazbenom paviljonu Zrinjevac i platou Mamutice, susreli su se, po prvi puta, sa inovativnom formom robotskog kazališta lutaka, odnosno projektom LenTinTin Studios iz Zagreba, kojeg čine skupina učenika 2b razreda Prve tehničke škole Nikola Tesla i učenice 2c razreda Prve gimnazije iz Zagreba.

Projekt su pokrenuli Len Oremović, Tin Mladina i Tin Kukulj koji su zaslužni za tehničke performance robotskog kazališta, dok su učenice Ena Adruza i Dea Jurasović  izradile scenarij predstave, glumu i snimanje.

Robotsko kazalište lutaka nedavno je odabrano kao jedan od četiri alata neformalnog učenja koji će Hrvatsku predstavljati na 12. Izdanju Međunarodnog sajma alata i metoda neformalnog učenja Tool Fair, u studenom 2017., u gradu Varni u Bugarskoj.

Njihova predstava XKCD: Spirit, nastala po istoimenom stripu Randalla Munroea, govori o robotu Spirit u misiji na Marsu i želji za povratkom kući glavnog lika koji smatra da mora uspješno odraditi posao prije nego što se smije vratiti. Sam zaplet u osnovi je adaptacija Djevojčice sa šibicama Hansa C. Andersena, pokazujući kako klasična priča može biti modernizirana na inspirativan način.

Osim robotskog kazališta lutaka, gledatelji su mogli uživati, ali i akitvno sudjelovati u Lutkokabaretu, interaktivnom lutkarskom varijeteu kojeg su osmislili i izvode Anamarija Jurišić, Tena Milić Ljubić, Matea Bublić i Gordan Marijanović, redom studenti Umjetničke akademije u Osijeku, smjer gluma i lutkarstvo.

Ovaj interaktivni lutkarski performans, osim na spomenutim lokacijama, odigrava se i u Pivnici Medvedgrad tokom svih festivalskih dana, u večernjim satima.

U svojoj izvedbi, studenti se koriste različitim lutkarskim tehnikama, glazbom, pjevanjem i plesom, a gledatelji aktivno sudjeluju u izvedbi i mijenjaju njezin slijed i koncept.

Studij glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku, jedino je mjesto u Hrvatskoj (a i u susjednim državama) gdje se može studirati lutkarstvo.  Studenti glume i lutkarstva sa svojim su lutkarskim izvedbama s velikim uspjehom gostovali na festivalima diljem zemlje i u inozemstvu, a 2015.-2017. svi nastavnici iz lutkarstva i dio studenata sudjelovali su u projektu Kreativne Europe All Strings Attached s partnerima iz Italije, Španjolske i Slovenije te dobili čast svoju prestavu Fragile izvesti u talijanskom gradu Cividaleu za veliki finale projekta. Studenti glume i lutkarstva dugogodišnji su sudionici i dragi partneri PIF-a,  a u nekoliko su navrata bili i natjecatelji u službenom dijelu programa.