Press konferencija povodom 50. PIF-a

Povodom predstavljanja programa 50. Međunarodnog festivala kazališta lutaka, 14. rujna, održana je press konferencija u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Na konferenciji su sudjelovali gospodin Tedi Lušetić ispred Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, gospodin Josip Forjan, ravnatelj Kulturnog centra Travno i glavni organizator festivala, gospođa Livija Kroflin, glavna umjetnička selektorica PIF-a, gospođa Ljubica Suturović, viša stručna suradnica za progame, te Ivan Špoljarec Štef, dugogodišnji suradnik PIF-a i autor nekoliko izložbi fotografija povodom 50. PIF-a.

U svom obraćanju medijima, Tedi Lušetić je izjavio kako Međunarodni festival kazališta lutaka naznačuje početak jesenje sezone kulturnih zbivanja u Zagrebu, te istaknuo njegovu važnu pedagošku ulogu koju ima za svoje najmlađe posjetitelje koji se, kroz lutkarstvo, po prvi puta susreću sa svijetom kazališta i umjetnosti. Svim dosadašnjim sudionicima PIF-a zahvalio se na njihovom predanom i mukotrpnom radu i poželio im još mnogo uspjeha u budućim festivalskim izdanjima.

50. PIF započinje 16. rujna i broji petnaest kazališnih grupa u službenoj konkurenciji, devetnaest predstava, te četrdesetak popratnih programa tokom festivalskih dana. „I ove godine se nadamo velikom broju posjetitelja. Dosadašnji statistički podaci pokazuju da Međunarodni festival kazališta lutaka godišnje posjeti oko dvanaest tisuća gledatelja“ - istaknuo je u najavi glavni organizator PIF-a,  Josip Forjan. Financijski budžet ovogodišnjeg PIF-a iznosi 360 tisuća kuna, a podržavaju ga Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Turistička zajednica Grada Zagreba i Erste banka.  

Pedeseto izdanje PIF-a službeno će otvoriti središnje, državno, akademsko kazalište iz Moskve, Sergej Obrazcov, izvedbom predstave o životu za vrijeme okupacije Lenjingrada, „Djevojčica iz Lenjingrada“. „Radi se o predstavi koja donosi na scenu jednu vrlo toplu priču o životu male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada. Predstava kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove.„ – kazala je umjetnička selektorica festivala Livija Kroflin. Dodala je i da je misao vodilja ovogodišnjeg PIF-a širenje granica lutkarstva kako bi se uz već postojeće klasične lutkarske predstave prikazale i  one „s druge strane lutkarstva“ koje obogaćuju i redefiniraju taj specifični umjetnički medij.

Viša stručna suradnica za programe, Ljubica Suturović, predstavila je pobliže popratni program 50. PIF-a, kazavši kako je podijeljen u tri segmenta: izložbe, predstave i filmske projekcije na otvorenom, te radionice za djecu i odrasle. Programi na otvorenom održavaju se na Glazbenom paviljonu Zrinjevac i na platou Mamutice.

U sklopu pressice održano je i predstavljanje izložbe „Lutke na kvadrat“, autora Ivana Špoljareca Štefa, koja prikazuje svojevrsnu artističku kroniku 50 godina PIF-a, a može ju se pogledati do kraja rujna u Ogrizovićevoj.