NOVI ŠARM LUTKARSTVA*

 • Pročitano 787 puta

Detalji:

  NOVI ŠARM LUTKARSTVA

  Novi šarm lutkarstva svečanost je koja se sastoji od sedam manjih predstava: Lutkarski balet Labuđe jezero – Lutkarska trupa Guangxi stvorila je inovativnu lutkarsku predstavu, šarmantan balet s lutkama. Predstava je osvojila Zlatnu nagradu na drugom Međunarodnom festivalu lutkarstva u Pragu. Crveni dječak, isječak iz predstave Kaos u Pećini vatrenog oblaka – Izvedba govori o redovniku Xuanzangu kojeg je oteo Crveni dječak dok je bio na putovanju sa svoja tri sljedbenika. Predstava je primila Nagradu za najbolju izvedbu na Državnom festivalu lutkarstva i igre sjena. Lutkarski ples s vrpcama, Raznobojan san – Izvedba je nastala prema melodiji Plesa pernate odore u duginim bojama. Savršeno spaja dubokoumno lutkarstvo s klasičnim plesom s vrpcama, nastalim u dinastiji Tang, te predstavlja raskošan prizor bogatstva i izražava očekivanje i potragu za srećom. Lutkarski ples Dunhuang, Šarm Apsarasa – Ovaj je ples s vrpcama uz pratnju lutnje nastao na temelju slika na zidovima pećina Mogao. Spoj lutkarstva i lutkarskog pokreta harmonično predstavlja šarm klasičnog plesa Dunhuang. Marionete: isječak iz drame Susret u paviljonu – Predstava spaja jedinstven rad nogu u dramskoj tradiciji naroda Zhuang s lutkarskim tehnikama te predstavlja drugačiji Susret u Paviljonu. Primjenjuje i drevne pjesničke napjeve iz dramske tradicije naroda Zhuang te je ispunjena njihovim narodnim običajima. Ples s lutkama Sestra Liu i brat Niu – Predstava govori o ljubavnoj priči između Sestre Liu i Brata Niu te predstavlja prizor u kojem dvoje zaljubljenih pod kineskim stablom banyan izražavaju što im je u srcima. Ta je romantična priča predstavljena plesom i pjesmama naroda Zhuang, prenesenim kroz lutke. Vješta pjesma i ples, marljivost, integritet i ljubaznost naroda Zhuang dobro je ilustrirana, kao i njihova potraga za ljubavlju. Lutkarski ples Miao djevojke – etnička manjina Miao vješta je u plesu i pjesmi pa se te vrste umjetnosti protežu kroz njezinu povijest već tisućama godina. Predstava živopisno prikazuje svakodnevni život tog naroda te izražava istinu, dobrotu i ljepotu njihove narodne umjetnosti.

   • Igraju: Ye Qing, Liang Jing, Tian Yuan, Chen Huayong, Han Chuanjing, Quan Baoxia, Huang Wendie, Liu Xin, Ye Lina, Luo Yuanping
   • trajanje: 50 minuta
   • neverbalna
   • za sve uzraste

  LUTKARSKA TRUPA GUANGXI, NANNING, NARODNA REPUBLIKA KINA

  广西木偶剧团有限责任公司, 南宁, 中华人民共和国

  Osnovana u travnju 1956., Lutkarska trupa Guangxi d.o.o. (do promjene imena poznata kao Autonomna trupa Guangxi naroda Zhuang) profesionalna je glumačka družina u autonomnoj regiji Guangxi. U svojih je pola stoljeća stvorila velik broj dobro prihvaćenih izvedbi, poput predstava Crveni dječak, Novo lutkarstvo, Mala sirena, Palčica, Dječak koji je radio kolutove, Luluina avantura na Zemlji, Novo ružno pače, Run Zhuangzhuang i mali čovjek iz 8. pješačke divizije, itd. Većina je njih osvojila nagrade i na državnim i na međunarodnim profesionalnim umjetničkim natjecanjima. Predstava Crveni dječak primila je Nagradu za najbolju predstavuna Državnom festivalu lutkarstva i igre sjena;predstava Novo lutkarstvo primila je Nagradu za najbolju umjetničku izvedbu i najveću popularnost među dječjom publikom na šestom Festivalu lutkarstva u Pragu, 2002. godine; predstava Mala sirena primila je Zlatnu nagradu na trećem Državnom natjecanju u lutkarstvu i igri sjena, Nagradu za najbolju predstavu na 21. Svjetskom kongresu i festival UNIMA-e te Nagradu za vizualnu umjetnost, skladbu i izvedbu na trećem Državnom natjecanju u lutkarstvu i igri sjena u Shanghaiju. Predstava Luluine avanture na Zemlji: tajna pećine primila je Nagradu za najbolju predstavu, izvedbu, posuđivanje glasa uživo te oblikovanje lutaka na četvrtoj Državnoj izvedbi i izložbi lutkarstva i igre sjena Zlatni lav. Mnogo je drugih predstava primilo nagradu Svibanjskog cvijeta te srebrnu i brončanu nagradu na svakoj dodjeli nagrada Operne kuće Guangxi.

  Guangxi Puppetry Troupe,
  No. 24 Jianzheng Road
  Nanning
  Peoples Republic of China
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  www.gxmuou.com